Het Stadmakerscongres omarmt de gedachte dat iedereen – vanuit zijn specifieke deskundigheid en ambitie – aan de ontwikkeling van de stad kan bijdragen. De breedte en variëteit van het programma en de daarbij betrokken initiatiefnemers weerspiegelt deze gedachte.
10 november, 2019
Thema:
Alle
Alle
BUURTEN & PLEKKEN
COMPACTE STAD & MOBILITEIT
ENERGIE & KLIMAAT
GOEDE GROEI
SAMEN STADMAKEN
Type activiteit:
Alle
Alle
GAMES & WORKSHOPS
PROGRAMMA IN DE HAL
TOUR
ZAALPROGRAMMA
Dagdeel:
Alle
Alle
HELE DAG
MIDDAGPROGRAMMA
OCHTENDPROGRAMMA
Evenement locatie:
Alle
Alle
TR Schouwbrug - Erker
TR Schouwbrug - Haltheater
TR Schouwbrug - Kleine Zaal
TR Schouwbrug - Tuinkamer
TR Schouwburg - Centrale Hal
TR Schouwburg - Grote Zaal
Vertrek vanuit balie Ontvangsthal
Vertrek voorzijde Schouwburg
Details
Opening SMC19 Uitreiking Van der Leeuwprijs 2019, in gesprek met wethouder Bas Kurvers en de openingslezing van Hermineke van Bockxmeer SMC19 opent met de
Details
Opening SMC19
Uitreiking Van der Leeuwprijs 2019, in gesprek met wethouder Bas Kurvers en de openingslezing van Hermineke van Bockxmeer
SMC19 opent met de uitreiking van de elfde Van der Leeuwprijs en Rotterdamse stadmakers op het podium. Met de prijs eert de Van der Leeuwkring een initiatief met uitzonderlijke waarde voor de publieke ruimte en de stad. Een doorsnede van de winnaars van de afgelopen decennium laat zien dat de cultuur van stadmaken zich in de breedte heeft kunnen ontwikkelen, iedereen kan bijdragen aan de ontwikkeling van Rotterdam. Een trotse Rotterdamse praktijk die productief gemaakt kan en moet worden voor de goede groei van de stad en de stedelijke opgaven en kansen die daar onlosmakelijk mee verbonden zijn.
Aansluitend op de prijsuitreiking een gesprek met wethouder Bas Kurvers (Bouwen, Wonen en Energietransitie gebouwde omgeving) over kansen, uitdagingen en acties die samenhangen met de verdere verstedelijking van Rotterdam. AIR vraagt hem hoe het stadmaken daarvoor van betekenis zijn. Hermineke van Bockxmeer, sinds januari van dit jaar concerndirecteur Stadsontwikkeling, sluit het openingsprogramma af. De ambitie om goed en slim te groeien is gedeeld, hoe staat de stad ervoor en hoe kunnen we – met elkaar – concreet werken aan ruimtelijke en maatschappelijke ontwikkeling?
Beeld: Fred Ernst
Details
De Energieke Kaart De interactieve Energieke Kaart van Rotterdam brengt alle reeds bekende Rotterdamse initiatieven die zich bezig houden met energietransitie en klimaatadaptatie
Details
De Energieke Kaart
De interactieve Energieke Kaart van Rotterdam brengt alle reeds bekende Rotterdamse initiatieven die zich bezig houden met energietransitie en klimaatadaptatie in beeld, gegroepeerd volgens de vijf verschillende thema’s van het Rotterdamse klimaatakkoord. Tijdens het SMC kunnen alle bezoekers deze kaart, op interactieve wijze, verder aanvullen. Op deze manier ontstaat een goed gevulde kaart waarop te zien is hoe Rotterdam, de Rotterdammers en Rotterdamse bedrijven samen aan het klimaatakkoord werken.
beeld: Vereniging Delta Metropool
Details
Plannen in Rotterdam 3D Rotterdam3D is een driedimensionale weergave van de stad ontwikkeld door de gemeente Rotterdam. Deze digitale maquette is gebaseerd op
Details
Plannen in Rotterdam 3D
Rotterdam3D is een driedimensionale weergave van de stad ontwikkeld door de gemeente Rotterdam. Deze digitale maquette is gebaseerd op een aantal basisregistraties en brengt diverse ontwikkelingen samen. Deze weergave sluit goed aan op de werkelijkheid en is geschikt om in te ontwerpen. Ontdek tijdens het SMC in de ontvangsthal van Theater Rotterdam wat dit platform kan betekenen voor het samen bouwen aan de stad.
beeld: Gemeente Rotterdam
Details
Ruimtelijk raamwerk M4H Hoe transformeer je een havengebied tot een levendige wijk, waar wonen, leven, werken en innoveren samen komen? Deze vraag staat
Details
Ruimtelijk raamwerk M4H
Hoe transformeer je een havengebied tot een levendige wijk, waar wonen, leven, werken en innoveren samen komen? Deze vraag staat centraal tijdens de screening van het Ruimtelijk Raamwerk, die tijdens het Stadmakerscongres te zien is in de hal van Theater Rotterdam.
Gemeente Rotterdam en Havenbedrijf Rotterdam gaan in een bijzondere samenwerking de uitdaging aan om van Merwe-Vierhavens (M4H) een innovatief woon-werkmilieu te maken, optimaal ingericht voor de vernieuwde maakindustrie en met een mix van werken, wonen, cultuur, horeca, sport en onderwijs. Een energiek gebied met impact op zowel stad als haven. Het Ruimtelijk Raamwerk geeft op hoofdlijnen aan hoe M4H er in de toekomst uit zal zien.
beeld: Sandra Koning
Details
Omgevingsvisie: één en al oor Rotterdam werkt aan een nieuwe visie op de fysieke leefomgeving: de Omgevingsvisie. Deze visie
Details
Omgevingsvisie: één en al oor
Rotterdam werkt aan een nieuwe visie op de fysieke leefomgeving: de Omgevingsvisie. Deze visie moet meer worden dan een optelsom van (politieke) meningen en beleid. Een gezamenlijk verhaal. Moeten we richtinggevend, inspirerend of ambitieus zijn? Waar gaat het nu echt om? Wat is de essentie van het verhaal? We zoeken naar de juiste toon en taal voor dit verhaal.
Dat begint bij goed luisteren.
In deze installatie vertalen Rotterdammers de Omgevingsvisie naar de realiteit van alledag. Pak één de koptelefoons en leer hoe Rotterdammers kijken naar verschillende thema’s in de stad. Welke ideeën hebben zij over de toekomst? Luister naar de 5 perspectieven van de Omgevingsvisie zoals die door Rotterdammers worden uitgelegd. Wat is volgens hen een gezonde stad? Een compacte stad? Een circulaire stad? Een productieve stad? Of een inclusieve stad?
Het kernteam Omgevingsvisie is afwisselend aanwezig bij deze installatie om met bezoekers in gesprek te gaan over de audiocollages.
Achtergrondinformatie
Op de website van de gemeente Rotterdam vind je meer over de omgevingsvisie. Klik hier om de website te bezoeken
Details
Archikidz Stichting Archikidz Rotterdam heeft als doel om kinderen op een speelse manier kennis te laten maken met architectuur en de gebouwde omgeving.
Details
Archikidz
Stichting Archikidz Rotterdam heeft als doel om kinderen op een speelse manier kennis te laten maken met architectuur en de gebouwde omgeving. Jaarlijks hoogtepunt is de Archikidz architectuurworkshop waaraan meer dan driehonderd kinderen en tachtig vrijwilligers deelnemen. Tijdens het SMC is Stichting Archikidz Rotterdam aanwezig om het publiek te vertellen over hun activiteiten en van stadmakers te horen wat zij Archikidz mee zouden geven tijdens de volgende editie, die plaats vindt tijdens de Rotterdam Architectuur Maand 2020.
beeld: Guido Pijper
Details
Anders werken aan stad, dorp en land In Nederland staan we voor grote maatschappelijke veranderingen. Klimaatverandering, maar ook gezondheid, bevolkingsgroei en een meer
Details
Anders werken aan stad, dorp en land
In Nederland staan we voor grote maatschappelijke veranderingen. Klimaatverandering, maar ook gezondheid, bevolkingsgroei en een meer sociaal-inclusieve samenleving. De Nationale Omgevingsvisie speelt met een langetermijnvisie voor een duurzame fysieke leefomgeving in op deze veranderingen. Centraal hierin staat de verwevenheid van maatschappelijke en ruimtelijke opgaven, en het belang van samenwerking tussen overheid, markt en samenleving. Ook de wetgeving voor de fysieke leefomgeving wordt de komende jaren ingrijpend aangepast. Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet ontstaat een nieuw stelsel, dat gericht is op het in onderlinge samenhang bereiken van een veilige en gezonde fysieke leefomgeving.
Het ontwikkeltraject ‘Anders werken aan stad, dorp en land’ van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie bereidt gemeenten voor op deze nieuwe manier van werken. Want hoe organiseren we die integrale werkwijze? En welke rol is weggelegd voor stadmakers en ontwerpers, die door middel van concrete interventies in de praktijk de energie en kracht van de lokale gemeenschap kunnen mobiliseren? Tijdens het SMC gaan het Stimuleringsfonds, participerende gemeenten en stadmakers in gesprek over de ‘Lessons Learned’ van dit traject.
Achtergrondinformatie
Bekijk hier verschillende vlogs van het Stimuleringsfonds over anders werken in verschillende gemeenten. Ook schreven zij verschillende artikelen, denk aan bouwen aan een duurzame samenwerking, geschreven op 24 juli j.l. of juist over hoe we anders kunnen blíjven werken.
Illustratie: Quinda Verheul
Details
Studio Stadmaken, wees erbij of kijk de stream! OPEN Rotterdam maakt in samenwerking met Vers Beton aanstaande vrijdag drie live talkshows
Details
Studio Stadmaken, wees erbij of kijk de stream!
OPEN Rotterdam maakt in samenwerking met Vers Beton aanstaande vrijdag drie live talkshows op het Stadmakerscongres. In deze programma’s komen thema’s, sprekers en bezoekers van het congres samen en worden ze verbonden aan de onderwerpen die beide mediaplatforms zelf hoog op de agenda hebben staan: de drukke stad, de inclusieve stad en de duurzame stad. Verwacht live-reportages van het congres, interessante gasten en verrassende gesprekken.
Een tipje van de sluier: Om 10:30 start het programma ‘de drukke stad’, waarin onder andere Maurice Geluk (Vers Beton) aan het woord komt over zijn onderzoeksdossier Wie bezit de stad?. Bas Kortmann van Theatergroep Powerboat zet zich al zes jaar in voor het buurtgevoel van de wijk Oosterflank en vertelt daarover.
Om 13:00 uur start ‘de duurzame stad’. Inge Janse komt praten over zijn onderzoek naar de verduurzaming van de haven om de grootse schaal van deze uitdaging te belichten. Maar er wordt ook dichter bij het dagelijks leven gezocht, onder andere in gesprek met Annet Otterloo van De Afrikaanderwijk Coöperatie, naar aanleiding van het project waarbij vijf wijkbewoners de afgelopen twee jaar afval inzamelden op de Afrikaandermarkt.
De derde talkshow om 14:45 staat in het teken van ‘de inclusieve stad’. Onder andere met socioloog Godfried Engbersen, die toelicht wat de resultaten uit het rapport ‘Maasstad aan de Monitor’ kunnen betekenen voor toekomstig beleid en Saskia Naafs naar aanleiding van het dossier dat zij schreef over het NPRZ. Ben Maandag schreef het boek Stadsvernieuwing in Rotterdam, waarvoor Elizabeth Poot het initiatief nam. Met hen wordt in gesprek gegaan over het Oude Westen.
De presentatie van Studio Stadmaken is in handen van Hasna El Maroudi, journalist en tevens het gezicht van Vers Beton Live. Ze wordt bijgestaan door tafelheer Mathis J. Bout, architect en oprichter van URBMATH. De programma’s worden live uitgezonden op de kanalen van OPEN Rotterdam en Vers Beton. Naderhand worden de video’s ook als terugblik gepubliceerd.
Bezoek Studio Stadmaken tijdens het Stadmakerscongres in de Tuinkamer.
Programma
10.30 – 11.30 Studio Stadmaken: De drukke stad
13.00 – 14.00 Studio Stadmaken: De duurzame stad
14.45 – 15.45 Studio Stadmaken: De inclusieve stad
Details
De innovatieve stad Het Merwe-Vierhavensgebied (M4H), een havengebied zo groot als de binnenstad van Rotterdam, wordt verder ontwikkeld tot de ‘kraamkamer’ van de
Details
De innovatieve stad
Het Merwe-Vierhavensgebied (M4H), een havengebied zo groot als de binnenstad van Rotterdam, wordt verder ontwikkeld tot de ‘kraamkamer’ van de innovatieve (maak)industrie. Een gids van Urban Guides neemt je mee langs de grove lijnen van het Ruimtelijk Raamwerk voor dit gebied en licht een aantal exemplarische projecten uit.
We gaan op bezoek bij het KeileCollectief een groep ontwerpers, makers en doeners gehuisvest in het Keilepand I M4H, die zich inzetten voor een betere leefomgeving. Het KeileCollectief bouwt actief aan een lerende community. Ze onderzoekt o.a. met lezing- en debatserie AANKEILEN! de stand van zaken in M4H en verbindt actuele maatschappelijke thema’s aan de lokale actualiteit van het M4H gebied.
Deze tour voert onder meer langs de Sponstuin, een experimentele tuin ontworpen door De Urbanisten waarbij onderzocht wordt hoe op termijn een fysieke laag gecreëerd kan worden om bij extreme weersomstandigheden snel veel water op te nemen en tijdelijk vast te houden om later het water weer terug te geven aan de ondergrond.
Ook bezoek je de Floating Farm, de eerste drijvende veehouderij ter wereld. In dit unieke project genereren 32 koeien in een circulair systeem zuivel voor de omgeving. Dit experiment is een zoektocht naar nieuwe manieren om de groeiende stadsbevolking in de toekomst te kunnen blijven voeden.
Let op: deze tour is volgeboekt
Details
Rotterdam Oost - hoe de stad verder gaat Look Under Your Feet In het centrumgebied van Prins Alexander, de Alexanderknoop, wordt hard
Details
Rotterdam Oost – hoe de stad verder gaat
Look Under Your Feet
In het centrumgebied van Prins Alexander, de Alexanderknoop, wordt hard gewerkt om via functiemenging en nieuwe verbindingen de verblijfskwaliteit van het gebied te vergroten. De transformatie van deze knoop naar een Hart van Prins Alexander, is een door de samenwerkende partijen breed gedragen ambitie. Maar wat zijn de brede kansen en opgaven voor Rotterdam Oost? De woonwijken rondom de Alexanderknoop kampen met specifieke opgaven voor naoorlogse woonwijken; klimaatverandering, vergrijzing, verduurzaming van de woningvoorraad en mobiliteitsopgaven. Hoe maak je deze wijken klaar voor een nieuwe generatie? En hoe maak je stad in wijken die voor deze opgaven staan?
Stichting Hart voor Prins Alexander brengt op het SMC het netwerk rond de Alexanderknoop bij elkaar om te laten zien hoe je samenwerkt aan een vernieuwd centrum voor de regio Rotterdam Oost en aan de wijken van de toekomst. Tijdens deze interactieve sessie wordt een vijftal actuele transitieopgaven voor Rotterdam Prins Alexander besproken met publiek en deelnemers. Hiermee wordt een representatief beeld geschetst van de opgaven en kansen voor stadmaken in Rotterdam Prins Alexander.
Met betrokken partijen waaronder: Next Generation Woonwijken Prinsenland/Het Lage Land, BNA-studie Stad van de Toekomst, Green Business Club Rotterdam Alexander, Historische Vereniging Prins Alexander, Hoogheemraadschap, Stadsontwikkeling gemeente Rotterdam, Stichting Plezierrivier De Rotte en TUDelft.
Beeld: Henk Bast
Details
Urban Resilience Rotterdam staat wereldwijd bekend als een stad met lef en doorzettingsvermogen. Als een sterke stad met een visie. Om ook in
Details
Urban Resilience
Rotterdam staat wereldwijd bekend als een stad met lef en doorzettingsvermogen. Als een sterke stad met een visie. Om ook in de toekomst veerkrachtig en weerbaar, resilient, te zijn, zet de stad in op kansen van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van onder meer haven, cyberveiligheid, infrastructuur, klimaat, energie, milieu en samenleving.
Een gids van de Rotterdam Tours neemt je mee naar innovatieve plekken waar urban resilience centraal staat. Deze tour gaat via een uitzichtverdieping in De Rotterdam, waar de Recycled Park-organisatie een presentatie geeft, naar het drijvende Plastic Park in de Rijnhaven. Hierbij staan circulariteit en de milieutechnische aspecten van urban resilience centraal. In de Afrikaanderwijk maak je vervolgens kennis met de Rotterdamsche Confituur, een goed voorbeeld van sociale urban resilience gericht op inclusiviteit en lokaliteit. De mensen achter deze sociale onderneming delen hun verhaal en bijzondere ‘sociale delicatesse’ met veel liefde en toewijding.
Let op: deze tour is volgeboekt
Details
Een nieuw leven voor leegstaande Brugwachtershuisjes Stichting Brugwachtershuisjes werd opgericht in Rotterdam Delfshaven om het hergebruik van leegstaande Brugwachterhuisjes in heel Nederland te
Details
Een nieuw leven voor leegstaande Brugwachtershuisjes
Stichting Brugwachtershuisjes werd opgericht in Rotterdam Delfshaven om het hergebruik van leegstaande Brugwachterhuisjes in heel Nederland te initiëren en stimuleren. Brugwachtershuisjes zijn vaak bijzondere architectonische objecten die het historische verhaal van het Nederlands waterwegennetwerk vertellen. Meestal zijn het gemeentelijke monumenten, soms zelfs rijksmonumenten en de huisjes vormen een ankerpunt in de omgeving. De kleine oppervlakte en de ligging zowel aan het water als aan de weg resulteert vaak in een uitdagende transformatieopgave die voor ieder huisje weer anders is.
Mijntje Vervoort van Stichting Brugwachtershuisjes (SBWH) neemt je mee naar het brugwachtershuisje Lage Erfbrug, waar in april 2019 Lil’Delfshaven opende. Een mooi voorbeeld van een leeg brugwachtershuisje dat met een nieuwe functie behouden blijft en nu een ontmoetingsplek vormt in de wijk. Lilia Costa (Lil’Delfshaven) en Lottie Hester (SBWH) vertellen hoe verschillende partijen er gezamenlijk in slaagden de transformatie van de Lage Erfbrug te realiseren. Aansluitend presenteren zij de andere leegstaande brugwachtershuisjes van Rotterdam dagen zij deelnemers uit om mee te denken over de mogelijkheden en meerwaarde van deze huisjes voor de stad.
Let op: deze tour is volgeboekt
Achtergrondinformatie
Bezoek de website van Lil’Delfshaven hier voor meer informatie over deze plek of duik hier in het uitgebreide document over brugwachtershuisjes in Rotterdam
Beeld: Paul van der Blom fotografie.
Details
Perspectief Op Zuid: Naar een integrale benadering van kansen en opgaven Francine Houben, founding partner en creatief directeur van Mecanoo, nam
Details
Perspectief Op Zuid: Naar een integrale benadering van kansen en opgaven
Francine Houben, founding partner en creatief directeur van Mecanoo, nam het initiatief tot een uitgebreide verkenning naar de samenhangende opgave voor Zuid. Mecanoo voerde onder meer gesprekken met partijen rond de Waalhaven en de Maashaven over hun rol in de ontwikkeling van het stadsdeel, dat groeide rond de haven maar nu op zoek is naar een volgende economie in samenhang met onderwijs, cultuur en goed wonen. Een verhaal over de kansen van Zuid, de geheel eigen kwaliteiten van de dijken tussen de wijken als verbindend landschap en de noodzaak om ruimte, economie, onderwijs en transitieopgaven integraal te bekijken.
Met een keynote lezing presenteert Francine Houben haar eerste bevindingen en opent zij het gesprek met de stad. Over betekenisvolle verbindingen, nieuwe kwaliteiten, een volgende economie en de vraag hoe hier samen aan te werken.
Met reflecties van onder meer Bas Janssen (Directeur Deltalinqs); Otto Trienekens (Directeur Veldacademie); Sezgin Yilgin (Senior Relatiemanager Markt- en Programmaontwikkeling voor Platform31); Arjan Hoefnagels (Gebiedsmanager, Havenbedrijf Rotterdam); Dwight Krolis (YoungUP) en Jos Melchers (Directeur Gebiedsontwikkeling, Stadsontwikkeling Rotterdam).
Beeld: Gerard van Roon, bron Gemeente Rotterdam
Details
Next City Transities zijn grote, ingrijpende veranderingen die soms onoverzichtelijk zijn en zich heel lastig laten voorspellen. Het team ‘Next City’ van de
Details
Next City
Transities zijn grote, ingrijpende veranderingen die soms onoverzichtelijk zijn en zich heel lastig laten voorspellen. Het team ‘Next City’ van de gemeente Rotterdam onderzoekt hoe deze onzekerheden een plaats kunnen krijgen in het werken aan transities in het fysieke domein. Vanuit zeer uiteenlopende disciplines bevragen professionals elkaar kritisch op ingesleten gewoontes en blinde vlekken, om met open vizier andere paden in te durven slaan.
Op het SMC gaan een aantal medewerkers van de gemeente Rotterdam met de zaal in gesprek over de experimenten waar zij op dit moment mee bezig zijn. Herkent het publiek zich in hun verhaal? Delen zij dit soort ervaringen? Elke casus wordt afgesloten met een ‘Next City-inzicht’ of principe dat uit dit soort experimenten wordt gefilterd. Deze inzichten en principes kunnen helpen meer grip te krijgen op het werken aan de grote transities.
Beeld: Huck Chuan
Details
Gebouwen maken stad Als herbestemming de beste optie is, hoe betrek je de buurt erbij? Op drie locaties in Rotterdam-Noord komen deze vragen
Details
Gebouwen maken stad
Als herbestemming de beste optie is, hoe betrek je de buurt erbij? Op drie locaties in Rotterdam-Noord komen deze vragen aan de orde. Een gids van Urban Guides neemt je mee langs het voormalige station Bergweg, het opgeknapte woonblok Spoorpunt en het nieuwe bedrijfsverzamelgebouw voor mode, de Wasserij.
Station Bergweg
Om het station verder te behoeden voor verloedering besloot JagerJanssen architecten in 2009 op eigen initiatief een plan te maken voor de herontwikkeling ervan. In 2015 werden zij, als betrokken architecten uit de Hofbogen, alsnog benaderd om het ontwerp voor de casco-renovatie van Station Bergweg te verzorgen.
Spoorpunt
Het markante gebouw Spoorpunt was in 1922 de trots van de wijk Bergpolder. Bijna een eeuw later stond het gebouw er vervallen en verlaten bij. Zonder ingrijpen zou een uniek stukje stad voorgoed verloren gaan. Projectontwikkelaar ERA Contour heeft – middels het principe ‘Eén Blok Stad’ – het pand weten te behouden.
De Wasserij
In de voormalige wasserij van het Bergwegziekenhuis, dat verscholen ligt op een binnenterrein achter Humanitas aan de Bergweg, ontwikkelt STIPO samen met SKAR, Stad2 en Vanschagen Architecten een modebroedplaats met belang voor de buurt en de stad.
Let op: deze tour is volgeboekt
Details
Ontwerpen aan de ondergrond De afgelopen maanden verrichtten studenten van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst (RAvB) in Studio Ondergrond een onderzoek naar
Details
Ontwerpen aan de ondergrond
De afgelopen maanden verrichtten studenten van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst (RAvB) in Studio Ondergrond een onderzoek naar de Rotterdamse ondergrond. Daaruit zijn elf unieke ruimtelijke concepten voortgekomen voor de wijk Bospolder-Tussendijken.
Tijdens het SMC organiseren studenten van de RAvB een workshop in Wijkcentrum Pier 80 in Bospolder-Tussendijken (BoTu). Samen met stadmakers, experts en bewoners worden de mogelijke kansen en bedreigingen voor de wijk verkend aan de hand van thema’s als water, bodem en energie. Tijdens deze sessie wordt onder meer aandacht besteed aan de vraag hoe de ondergrond zodanig georganiseerd kan worden dat zij een meerwaarde oplevert voor het functioneren van de stad. Hoe kunnen de investeringen die nodig zijn om de stad toekomstbestendig te maken slim ingezet worden terwijl er tegelijkertijd ruimtelijke kwaliteit gecreëerd wordt? En hoe kan de relatie tussen ondergrond en bovengrond zichtbaar, ‘beleefbaar’ en ervaarbaar gemaakt worden? Meld je aan en denk mee over de potentie van de ondergrond in BoTu!
Let op: deze workshop is volgeboekt
Details
De bewandelbare stad Hoe bewandelbaar is Rotterdam? Op weg naar een apart voetgangersbeleid is het belangrijk om in kaart te brengen hoe de
Details
De bewandelbare stad
Hoe bewandelbaar is Rotterdam? Op weg naar een apart voetgangersbeleid is het belangrijk om in kaart te brengen hoe de stad momenteel wordt belopen. De oplossingen voor gevaarlijke en onduidelijke situaties bevinden zich onder andere op het snijvlak van de stad op ooghoogte en de grond onder onze voeten. Waar loop je als voetganger tegenaan en waar lopen we de drempel plat? En wie loopt er eigenlijk? Hoe beïnvloeden onze omgeven in de keuzes die we maken elkaar?
Stadsantropoloog Renée Rooijmans (STIPO) en ecoloog Dennis Habers (gemeente Rotterdam) nemen je mee op een wandelende beleving door Rotterdam. Al bewegend spreken Renée en Dennis met deelnemers over de belangrijkste lessen van het Walk21 congres en komen er verschillende perspectieven aan bod. Bereid je voor op een blikverruimende wandeling met onderweg verschillende obstakels om je over te buigen.
Let op: deze tour is volgeboekt
Achtergrondinformatie
Lees hier meer over wandelen in de stad, een artikel van de Erasmus Universiteit samen met de TU Delft.
Details
De waarde van stadsvernieuwing Ga met OMI mee op een ontdekkingstocht door het Oude Westen en bekijk de wijk door de ogen
Details
De waarde van stadsvernieuwing
Ga met OMI mee op een ontdekkingstocht door het Oude Westen en bekijk de wijk door de ogen van hedendaagse kunstenaars en architecten. De stadswijk is exemplarisch voor de roemruchte stadsvernieuwing in de jaren ’70 en ’80. Buurtactivisme en eigenzinnige architectuur gingen hand in hand. Tegenwoordig maakt het gebied deel uit van het snel veranderende Rotterdam. Hoe kijken we aan tegen de ideeën van toen, de architectuur en de collectieve ruimtes die de wijk rijk is?
Pieter Kuster (OMI) en Nina Aalbers (ArchitectuurMaken) nemen je mee op pad door de wijk. Tijdens de tour wordt stilgestaan bij de stadsvernieuwingsprojecten en is er aandacht voor de huidige ontwikkelingen in de wijk. Bij OMI wordt een bezoek gebracht aan de tentoonstelling ‘First Impressions’ waar ArchitectuurMaken, Charlie Koolhaas en Studio Verter hun blik op het Oude Westen laten zien.
Met de manifestatie West Sides Stories onderzoekt OMI de waarde van de stadsvernieuwing. Tegelijkertijd publiceert uitgeverij nai010 een boek waarin vijf Rotterdamse stadsvernieuwingswijken worden belicht, aan de hand van interviews met direct betrokkenen en huidige stadmakers. Een belangrijke periode uit de stadsgeschiedenis krijgt zo betekenis voor het Rotterdam anno 2019.
Let op: deze tour is volgeboekt
Beeld: ArchitectuurMaken
Details
Wegnemen van grote barrières op stadsniveau Locatie: Erker Rotterdam houdt niet alleen van bouwen, maar ook van slopen. Op jaarbasis produceert Rotterdam alleen
Details
Wegnemen van grote barrières op stadsniveau
Locatie: Erker
Rotterdam houdt niet alleen van bouwen, maar ook van slopen. Op jaarbasis produceert Rotterdam alleen al 350.000 ton bouwafval. Al deze afvalstromen kunnen lokaal veel beter worden benut of zelfs worden voorkomen. Daarom onderzoeken de initiatiefnemers achter BlueCity, Buurman, Keilewerf, de Kroon, Oogstkaart en SuperUse Studios in samenwerking met Metabolic en het programma Rotterdam Circulair van de gemeente Rotterdam nu de vorm en haalbaarheid van een fysieke plek, die via verschillende functies grote barrières in het circulair bouwen op stadsniveau wegneemt. Dit biedt enorme kansen om als stad voorop te lopen op het gebied van circulariteit. Denk hierbij aan een ruimte waar herbruikbare materialen, producten en bouwelementen worden opgeslagen, bewerkt en verhandeld of aan een plek die tevens fungeert als logistiek bouwknooppunt en zo transportbewegingen radicaal terugdringt.
Metabolic presenteert verschillende scenario’s waarin een dergelijke hub van de grond kan komen en daagt betrokkenen uit – van slopers, aannemers, architecten, woningcorporaties, beleggers en projectontwikkelaars tot aan producenten van dematerialen – deze circulaire transformatie samen groot te maken.
Betrokken partijen: BlueCity, Buurman, Keilewerf, de Kroon, Oogstkaart, SuperUse Studios, Gemeente Rotterdam, Rotterdam Circulair, Metabolic, Marktpartijen.
Details
Stadmaken op het water In veel stadshavens nemen de industriële activiteiten af en ontstaat er ruimte voor creatieve en duurzame plannen. Hoe werkt het om
Details
Stadmaken op het water
In veel stadshavens nemen de industriële activiteiten af en ontstaat er ruimte voor creatieve en duurzame plannen. Hoe werkt het om stad te maken op het water? Wie gaat er over? Waarom is het zo complex? Kunnen we krachten bundelen en succesvol samenwerken?
In deze workshop wordt op basis van voorbeelden uit de stad besproken hoe initiatiefnemers samen met de gemeente het water een nieuwe invulling kunnen geven. Zo komen o.a. de Wijnhaven, de Nassauhaven, de Rijnhaven en de Merwe-Vierhavens aan bod. Stadmakers op het water, experts en visionairs gaan met elkaar in gesprek over nieuwe initiatieven, over hoe van onmogelijkheden mogelijkheden kunnen worden gemaakt en over het laten ontstaan van nieuwe samenwerkingen.
Op initiatief van Floating Rotterdam (Drijvend Paviljoen, LantarenVenster en Wikkelboat) i.s.m. BRAND The Urban Agency
Details
Olifantenpad maken: From guerilla action to city planning Natuur maakt gezond en gelukkig. Daarom werkt de Groene Connectie, een coalitie van groeninitiatieven
Details
Olifantenpad maken: From guerilla action to city planning
Natuur maakt gezond en gelukkig. Daarom werkt de Groene Connectie, een coalitie van groeninitiatieven in Rotterdam West, aan het maken van slimme combinaties tussen groene bewonersinitiatieven en welzijnsvraagstukken. De opening van het Essenburgpark begin dit jaar gaf aanleiding tot de start van een Olifantenpad in Delfshaven. Op deze manier worden letterlijk verschillende delen van de stad met elkaar verbonden. De verbinding is niet alleen ruimtelijk waardevol, maar ook op sociaal en cultureel vlak, omdat verschillende wijken zo worden samengebracht.
Met het Olifantenpad werkt de Groene Connectie op guerilla-achtige wijze aan het onder de aandacht brengen van een ingewikkelde infrastructurele knoop. Tijdens het SMC nodigen de initiatiefnemers van dit ‘groene lint’ door Delfshaven je uit om het Olifantenpad te bewandelen en deze verbinding mee te maken: From guerilla action to city planning! Meld je aan en stamp mee voor een voetgangersverbinding over de Schie.
Let op: in verband met beperkte capaciteit is vooraf inschrijven noodzakelijk, dit kan nu via je persoonlijke loginlink.
Details
Nieuwe dynamiek in de Binnenstad Rotterdam bruist! Het aantal bezoekers van de stad én het aantal woningen in en rond het centrum neemt
Details
Nieuwe dynamiek in de Binnenstad
Rotterdam bruist! Het aantal bezoekers van de stad én het aantal woningen in en rond het centrum neemt alsmaar toe. Meer bewoners, bezoekers, horeca, winkels en evenementen zorgen voor meer drukte en voor een nieuwe dynamiek. Die inzet wordt de komende jaren verder versterkt. Maar om prettig in een stad te kunnen wonen en te verblijven moet naast de reuring ook rust te vinden zijn. Denk aan een plein, een verstilde straat, een parkje of een groene singel.
Ga mee met deze ‘stiltewandeling’ en laat je verrassen door de rust in de reuring van de Binnenstad. Ervaar de dynamiek van de nabijheid en de afwisseling van de rust en de reuring. En ervaar ook al de toekomstplannen voor bijvoorbeeld de groentransitie van de Blaak.
Let op: deze tour is volgeboekt
Achtergrondinformatie
Luister hier naar een podcast van VPRO Tegenlicht ‘Waar is het nog stil in de stad?’. Ook schreef Vers Beton op 21 juni 2018 over de balans tussen rust en oproer in Rotterdam.
Beeld: Iris van den Broek
Details
Beursgebied: van winkelcentrum naar stadshart Het gebied rond de Koopgoot en Beursplein staat vooral bekend als een winkelgebied. Sinds het ontstaan in de
Details
Beursgebied: van winkelcentrum naar stadshart
Het gebied rond de Koopgoot en Beursplein staat vooral bekend als een winkelgebied. Sinds het ontstaan in de jaren ’90 is aan die formule de laatste decennia ogenschijnlijk weinig veranderd. Nu zowel de retailsector als de stad Rotterdam een transitie doormaken, is dit gebied toe aan een volgende fase.
Tijdens het SMC verzorgen CBRE GI en BRAND The Urban Agency een interactieve workshop waarin ze aan collega-stadsmakers de ultieme vraag stellen: hoe maken we van het Beursgebied een aantrekkelijk stadshart, waar iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt? Welke functies en fysieke ingrepen zijn nodig? Welke partijen moeten hiervoor samenwerken en aan welk programma? En op welke manier wordt dit vervolgens uitgedragen?
De initiatiefnemers nemen je mee in hun eigen zoektocht en vertellen waar ze nu staan. Ga met hen de uitdaging aan en droom over de toekomst van dit gebied, met respect voor het unieke DNA van deze plek.
Let op: deze workshop is volgeboekt
Details
Omgevingsspel Samenwerken in de geest van de Omgevingswet: botsende belangen en schurende kwesties; hoe los je die op binnen de schaarse ruimte die
Details
Omgevingsspel
Samenwerken in de geest van de Omgevingswet: botsende belangen en schurende kwesties; hoe los je die op binnen de schaarse ruimte die beschikbaar is? De Omgevingswet is zeker geen spelletje, maar soms helpt een spel de materie beter te begrijpen. Met dit bordspel onderzoeken maximaal vier teams van drie personen samen de implicaties van het nieuwe werken in de omgeving. Door het spel gezamenlijk te spelen komt de Omgevingswet niet alleen ‘tot leven’ in kennis, maar ook in gedrag en houding.
Het spel wordt begeleid door een getrainde spelleider. Om deel te kunnen nemen aan dit programma is enige voorkennis van de Omgevingswet vereist.
Let op: in verband met beperkte capaciteit is vooraf inschrijven noodzakelijk, dit kan nu via je persoonlijke loginlink.
Achtergrondinformatie
Meer weten over de omgevingswet? Klik hier om naar de website te gaan
Details
Langs de oevers van de Maas Buitenplaats Brienenoord is ontstaan nadat vijf makers gezamenlijk een voormalig jeugdhuis op het Eiland van Brienenoord
Details
Langs de oevers van de Maas
Buitenplaats Brienenoord is ontstaan nadat vijf makers gezamenlijk een voormalig jeugdhuis op het Eiland van Brienenoord in hun schoot geworpen kregen. Zij namen deze uitdaging op geheel eigen wijze op zich: niet slopen en nieuwbouwen, maar oogsten, hergebruik en circulair bouwen werd de werkwijze. Daarmee staat de bouw exemplarisch voor de inzet van Buitenplaats Brienenoord: ruimte maken voor andere manieren om de toekomst tegemoet te treden.
Een gids van Urban Guides neemt je mee naar Buitenplaats Brienenoord. Op weg naar deze ‘denk-, speel- en werkplaats over de toekomst’ op het Eiland van Brienenoord, fiets je langs de zuidelijke oevers van de Maas dwars door Feijenoord. Al fietsend passeer je allerlei plannen en ontwikkelingen die voor deze wijk op stapel staan: van waterwoningen in de Nassauhaven, een woontoren op de kop van de Piekstraat, waarschijnlijk een derde stadsbrug pal naast de Veranda, een toekomstig getijdenpark tot het veelbesproken Feyenoord City.
Aangekomen op het Eiland van Brienenoord worden vanaf de nieuwe uitkijktoren ‘Van Oord’, die prachtig uitzicht verschaft op de skyline van Rotterdam, alle mogelijke ontwikkelingen van de linker Maasoever besproken. De verkenning van het eiland die hierna volgt, eindigt bij Buitenplaats Brienenoord.
Let op: deze tour is volgeboekt
Details
Vreewijk maken De vernieuwing van de Valkenier in Vreewijk werd in 2018 genomineerd voor de Rotterdam Architectuurprijs. De voortdurende opgave om dit
Details
Vreewijk maken
De vernieuwing van de Valkenier in Vreewijk werd in 2018 genomineerd voor de Rotterdam Architectuurprijs. De voortdurende opgave om dit bijzondere tuindorp in ere te houden en tegelijk te vernieuwen daagt echter ook voortdurend uit tot samenwerking tussen vele partijen, in bijzonder woningcorporatie Havensteder en de bewoners.
Verken de wijk met de fiets, onder begeleiding van Paul Elleswijk (projectleider bij Havensteder) en de gidsen van Urban Guides. Ontmoet betrokken bewoners van dit bijzondere tuindorp op Zuid en kom in gesprek over de toekomst van de wijk. De fietstocht start op het ‘Hart van Zuid’. Via ‘Campus Vreewijk’, het bedrijventerrein rondom het Ikazia ziekenhuis, voert deze tour je via tuindorp Vreewijk langs verschillende plekken die de sociale initiatieven in de wijk en de voortdurende opgave voor het onderhoud en de renovatie van de wijk belichamen.
Let op: deze tour is volgeboekt
Details
Lancering Big Five Het Rotterdamse college ziet in vijf gebieden in de stad kans om een doorbraak te realiseren: "Voor en met de stad, met
Details
Lancering Big Five
Het Rotterdamse college ziet in vijf gebieden in de stad kans om een doorbraak te realiseren: “Voor en met de stad, met de kennis en kunde van stakeholders, professionals en bewoners wordt onderzocht of met een extra investeringsimpuls iets moois kan ontstaan waar de hele stad wat aan heeft”. De plekken die het college heeft aangewezen zijn: Alexanderknoop, Hofbogen, Park Maashaven, Schouwburgplein en de Groene long (de connectie tussen Hofplein, Coolsingel en Westblaak(park) red.).
In gesprek met wethouder Bert Wijbenga (Handhaven, buitenruimte, integratie en samenleven) over de keuze voor juist deze vijf plekken en het gedroomde resultaat van deze inzet van het college.
Meedenken tijdens het SMC
Gedurende het SMC vindt bij de Big Five ‘stand’ in de ontvangsthal een doorlopend gesprek plaats. En om 14.45 uur een wrap-up workshop in de Artiestenfoyer. Aanmelding hiervoor kan tijdens het congres bij de ontvangstbalie.
Beeld: Gemeente Rotterdam
Details
Social Impact by Design in BoTu De wijken Bospolder en Tussendijken (BoTu) in Rotterdam-West moeten in 10 jaar tijd stijgen naar het stedelijk
Details
Social Impact by Design in BoTu
De wijken Bospolder en Tussendijken (BoTu) in Rotterdam-West moeten in 10 jaar tijd stijgen naar het stedelijk gemiddelde op de sociale-index, aldus Burgemeester Aboutaleb. Voortbouwend op het lokaal aanwezige initiatief is daarom een vernieuwend publiek-private samenwerking op poten gezet. Overheid, bewoners en marktpartijen hebben zich verbonden aan het wijkontwikkelingsprogramma Veerkrachtig BoTu2028 en werken intensief samen om deze aanpak te doen slagen. Het vormen en versterken van lokale gemeenschappen staat hierbij centraal en de energietransitie wordt als belangrijke hefboom beschouwd.
Onderdeel van deze aanpak is Social Impact by Design; private initiatieven worden uitgenodigd om samen met bewoners sociaal-ruimtelijke interventies te ontwikkelen en uit te voeren. Er zijn onlangs 7 teams samengesteld die aan de slag gaan. Tijdens de lunch presenteren 2 teams hun plannen. Onder leiding van Otto Trienekens (Veldacademie) gaan zij met diverse betrokkenen en de zaal in gesprek over de condities waarbinnen een dergelijke aanpak kans van slagen heeft. Deze sessie vormt als zodanig onderdeel van de in ontwikkeling zijnde Veerkracht Monitor BoTu2028.
Afbeelding: Frank Hanswijk
Details
Smart4who Smart4Who is een creatief tekenspel dat leert om op een nieuwe manier naar de stedelijke omgeving te kijken. Het spel is ontwikkeld
Details
Smart4who
Smart4Who is een creatief tekenspel dat leert om op een nieuwe manier naar de stedelijke omgeving te kijken. Het spel is ontwikkeld door studenten van de Willem de Kooning Academie en is gebaseerd op de uitgangspunten van service design. Spelers worden geconfronteerd met een complex probleem en worden uitgedaagd zintuigelijke waarnemingen, menselijke waarden en innovatieve technologie te combineren om zo, gezamenlijk en spelenderwijs, tot verrassende oplossingen te komen die menselijke aspecten verbinden aan technologische mogelijkheden.
Let op: deze workshop is volgeboekt
Achtergrondinformatie
Meer weten over hoe studenten naar de stad van de toekomst kijken? Klik hier om naar de website te gaan
Details
Towards an Urban Culture Campus: Aarhus x Rotterdam An exchange of practice and of shared urban challenges between ‘second cities’ Aarhus & Rotterdam. About the
Details
Towards an Urban Culture Campus: Aarhus x Rotterdam
An exchange of practice and of shared urban challenges between ‘second cities’ Aarhus & Rotterdam. About the meaning of placemaking, cultural programming, civic buildings and true citizen engagement for the good growth of the city.
Aarhus is the second city of Denmark, a transforming port city celebrated for its quality of life, sustainable growth and its position as a hub for education and innovation. Embodied by Dokk1, Scandinavia’s biggest civic center and library of the future. In 2017 Aarhus was named the European Capital of Culture. With its ‘RETHINK’ agenda, the city positioned culture as a tool for change. The ‘Aarhus Goals’, address urban challenges proactively trough the city’s spirit of cooperation, citizen engagement, social cohesion, liveability, diversity and sustainability. Stephen Willacy, City Architect of Aarhus will share the story of his hometown.
After his keynote lecture, Willacy will join in conversation with a.o. Rotterdam alderman for culture and education Saïd Kasmi and initiators of the ‘Cultuurcampus op Zuid’ Wilma Franchimon (chair of the board of Codarts), Theo Kemperman (Rotterdam Public Library director) and Mattijs van Ruijven (Head of urban planning, City of Rotterdam).
Video: Stephen Willacy on Aarhus – City of Smiles
Beeld: Aarhus 2017 European Capital of Culture
Details
Ruimte voor Energie Rotterdam heeft de ambitie om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Om deze doelstelling te halen, hebben vijf verschillende klimaattafels gewerkt
Details
Ruimte voor Energie
Rotterdam heeft de ambitie om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Om deze doelstelling te halen, hebben vijf verschillende klimaattafels gewerkt aan concrete afspraken over hoe we de energietransitie in Rotterdam met elkaar vorm gaan geven – afspraken die een week voor het Stadmakerscongres worden ingediend. Tijdens dit programmaonderdeel onder leiding van moderator Joep Klabbers staat de ruimtelijke impact van de Rotterdamse klimaatambities centraal. Alex Moret (voorzitter klimaattafel Gebouwde Omgeving) en Esmee Tanis (voorzitter klimaattafel Consumptie) zetten uiteen wat de tafels de afgelopen maanden hebben opgehaald en geven aan wat de ruimtelijke kwesties, opgaven en punten van aandacht zijn met betrekking tot de energietransitie in Rotterdam. Architecten Rick Wessels en Reimar von Meding geven aan de hand van een aantal concrete voorbeelden uit hun eigen praktijk aan waar tegenaan wordt gelopen als het gaat om architectonische kwaliteit in zowel bestaande- als nieuwbouw. In een afsluitend panelgesprek gaan de voorzitters van de klimaattafels, Paul Gerretsen (Vereniging Deltametropool) Jelte Boeijenga (zelfstandig onderzoeker) en Alexander van Steenderen (gemeente Rotterdam) in gesprek over de ruimtelijke impact en de belangrijkste volgende stappen.
Wethouder Arno Bonte is aanwezig om deze uitdaging te ondersteunen, te verhelderen en om zijn vragen aan de Rotterdamse stadmakers te delen. ‘De energietransitie vraagt energie, initiatief en enthousiasme. Maar ook richting en effectief samenwerken dwars door disciplines en schaalniveaus’. De stad maken we samen, met energie.
Afbeelding: AIR
Details
Lagerhuisdebat omgevingsvisie Tijdens het SMC 2017 presenteerde de gemeente Rotterdam de eerste lijnen van een waardegedreven Omgevingsvisie. Dit visiedocument voor de fysieke leefomgeving
Details
Lagerhuisdebat omgevingsvisie
Tijdens het SMC 2017 presenteerde de gemeente Rotterdam de eerste lijnen van een waardegedreven Omgevingsvisie. Dit visiedocument voor de fysieke leefomgeving kent vijf perspectieven en geeft richting aan hoe de gemeente, burgers en stadmakers samen kunnen werken aan het Rotterdam van de toekomst. De druk op de ruimte in de stad is groot, dit vraagt om scherpe keuzes die niet altijd even gemakkelijk zijn. In aanloop naar de vaststelling van de eerste omgevingsvisie in 2020 test de gemeente Rotterdam op het SMC de keuzes voor de toekomst in een interactief ‘Lagerhuisdebat’ met betrokken stadmakers.
Let op: deze workshop is volgeboekt
Details
Groene Ruimte Annemiek Fontein, Hoofd landschapsarchitectuur bij gemeente Rotterdam, gaat in deze interactieve workshop op zoek naar het laadvermogen van groene ruimte in
Details
Groene Ruimte
Annemiek Fontein, Hoofd landschapsarchitectuur bij gemeente Rotterdam, gaat in deze interactieve workshop op zoek naar het laadvermogen van groene ruimte in een groeiende stad. Samen met collega’s uit verschillende steden wordt gesproken over hoe we handen en voeten kunnen geven aan het ruimteverdelingsvraagstuk in de openbare ruimte. Dit brede begrip spitsen we tijdens het Stadmakerscongres toe op het openbare groen.
Groen is onder meer van belang voor een goede gezondheid en een aantrekkelijk klimaat in de stad. De verdichtingsopgave en de transities die in openbare ruimte plaatsvinden, bieden zowel kansen als bedreigingen in de omgang met ruimteverdeling. Het uitgangspunt van de jaren ’60 – dat iedereen ‘recht’ had op buurt-wijk-stad- en regiogroen en de bijhorende normen – is aan een zachte dood gestorven. Desalniettemin hanteren we de begrippen nog wel impliciet bij de inrichting van de openbare ruimte.
Experts uit drie verschillende steden komen aan het woord. Zij vertellen vanuit hun eigen ervaring over de omgang met groen in een verdichtende stad. Hoe ga je om met groen als verdelingsvraagstuk? Hoe kunnen nieuwe normen worden gesteld voor de juiste kwantiteit en kwaliteit van groen in de stad? En wat is de rol van bewoners daarbij?
Aanmelding voor deze sessie kan tijdens het congres bij de ontvangstbalie.
Details
Buurten maken Er is een grote behoefte aan nieuwe woningen, zeker ook in Rotterdam. Veelal in bestaande buurten waar mensen wonen en leven. Hoe bouw
Details
Buurten maken
Er is een grote behoefte aan nieuwe woningen, zeker ook in Rotterdam. Veelal in bestaande buurten waar mensen wonen en leven. Hoe bouw je samen aan plekken die liefde en aandacht nodig hebben en niet alleen om een fysieke aanpassing vragen? Auteurs Erna van Holland en Sander van der Ham zochten, op initiatief van ERA Contour, het antwoord op deze vraag in het maken van boek ‘Buurten: Samen Bouwen’.
Deel I – In het eerste deel van dit programma wordt het boek gepresenteerd en gaat Erna van Holland in gesprek met futurist Justien Marseille (The Future Institute), architect Angelique Bellemakers (Inbo Architecten) en initiatiefnemers van het boek Bianca Seekles en Edward van Dongen (ERA Contour) Over de verrassende perspectieven op goede buurten die het boek blootlegt, de Rotterdamse praktijk van ERA Contour.
Deel II – In het tweede deel van deze sessie reflecteert Erna van Holland in gesprek met Wouter Veldhuis (MUST), Mirjam van Oosterhout (Woonstad Rotterdam) en Mildred Pijnenborg (Brink Groep) over het werken aan goede buurten op Zuid. Er is maatwerk gevraagd om met gevoel voor de verschillende buurten op Zuid te werken aan goed wonen voor alle Rotterdammers. Over de nieuwe rol van ontwerpers en corporaties en de zoektocht naar slimme manieren om ruimte te maken en te houden voor gezinnen op Zuid.
Lees meer over het boek via de website van NAi Booksellers of bezoek de stand tijdens het SMC in de ontvangsthal van de Schouwburg.
Details
Talkshow 'Knopen in beweging' Voorafgaand aan het atelier ‘Strijd om de knopen’ een talkshow onder leiding van Rob de Jong over het verband
Details
Talkshow ‘Knopen in beweging’
Voorafgaand aan het atelier ‘Strijd om de knopen’ een talkshow onder leiding van Rob de Jong over het verband tussen mobiliteit, de compacte stad en de gebiedsontwikkelingen Feyenoord City, Hart van Zuid, Erasmus MC en Beurs. In sneltreinvaart bespreken betrokken ontwerpers en marktpartijen de actualiteit van deze majeure projecten, het belang van hoogwaardige verbindingen en hun gedeelde bijdrage aan de openbare ruimte, de programmering en de connectiviteit van de stad.
Beeld: Feyenoord City
Details
Atelier 'Strijd om de knopen' Naar een compacte en verbonden stad Een open werksessie rond de potentie van de Rotterdamse mobiliteitsknopen. Op zoek naar
Details
Atelier ‘Strijd om de knopen’
Naar een compacte en verbonden stad
Een open werksessie rond de potentie van de Rotterdamse mobiliteitsknopen. Op zoek naar het verband tussen mobiliteit en de groei van de stad. Drie inleidende lezingen vormen de katalysator voor deze werksessie over de plaatswaarde, netwerkwaarde en de sociaal-economische waarde van de verbonden compacte stad. Onder leiding van Bernadette Janssen (BVR) en ingeleid door Martin Guit (hoofd mobiliteit Stadsontwikkeling).
Deze zomer presenteerde Stadsontwikkeling de Strategische Verkenning Verstedelijking en recent een nieuwe Hoogbouwvisie waarin de mobiliteitsknopen van de stad een centrale rol innemen. Niet slechts vanwege de verdichtingspotentie van deze plekken, maar ook vanwege de plaatswaarde, netwerkwaarde en sociaaleconomische waarde van een uitstekend verbonden en compacte stad. De nabijheid van mensen en voorzieningen daagt uit tot gastvrije openbare ruimte, vitale plinten en vormt een katalysator voor de centrale perspectieven in de Rotterdamse Omgevingsvisie en de goede groei van Rotterdam.
Over het verband tussen Feyenoord City, Hart van Zuid, Alexanderknoop, RCD, Erasmus MC, Kralingsezoom, Marconiplein, Schiedam centrum, Beurs en andere betekenisvolle plekken in het netwerk waar de stad gemaakt en geleefd wordt.
Beeld: Gemeente Rotterdam
Details
Wrap up Big Five Het Rotterdamse college ziet in vijf gebieden in de stad kans om een doorbraak te realiseren. “Voor en met
Details
Wrap up Big Five
Het Rotterdamse college ziet in vijf gebieden in de stad kans om een doorbraak te realiseren. “Voor en met de stad, met de kennis en kunde van stakeholders, professionals en bewoners wordt onderzocht of met een extra investeringsimpuls iets moois kan ontstaan waar de hele stad wat aan heeft”. De plekken die het college heeft aangewezen zijn: Alexanderknoop, Hofbogen, Park Maashaven, Schouwburgplein en de Groene long.
Wethouder Bert Wybenga presenteert de vijf gebieden in het ochtendprogramma van het Stadmakerscongres. Vervolgens vindt gedurende het congres in de ontvangsthal een doorlopend gesprek plaats, waarbij de vijf gebieden op panelen in de hal worden gepresenteerd.
Onder leiding van Annemiek Fontein van de gemeente Rotterdam koppelen we om 14.45 uur de eerste inzichten opgedaan tijdens het SMC voor de vijf gebieden in de Artiestenfoyer terug.
Aanmelding voor deze sessie kan tijdens het congres bij de ontvangstbalie.
Beeld: Gemeente Rotterdam
Details
Buurten in transitie: Experimenten in stadmaken De stadmakerspraktijk heeft zich in een tijd waarin de stad in razend tempo groeit, verder geprofessionaliseerd. In
Details
Buurten in transitie: Experimenten in stadmaken
De stadmakerspraktijk heeft zich in een tijd waarin de stad in razend tempo groeit, verder geprofessionaliseerd. In verschillende Rotterdamse buurten wordt volop geëxperimenteerd met samen stadmaken. Hoe kan de rest van de stad leren van deze voorbeeldstellende plekken? Leer mee van de praktijk van het stadmaken en verken in gesprek met initiatiefnemers, private partijen en beleidsmakers hoe stadmaken steeds verder verankerd raakt in verschillende facetten van het werken aan de stad.
In deze interactieve sessie onder leiding van Bart Cosijn leren we van de Rotterdamse buurten Hoogkwartier en Cool Zuid. Sanne van Manen en Marco Stout van het Stadslab Hoogkwartier vertellen over de totstandkoming van een breed gedragen ontwikkelvisie en de Mobility Challenge. Esther Wienese (Het Rotterdamse Dakenboek) en Jan Henk Tigelaar (Rooftop Revolution) vertellen over de aanstaande pilot met de gemeente Rotterdam om in vier totaal verschillende wijken met de buurt multifunctionele daken te ontwikkelen. Lot Mertens en Talea Bohlander brengen de netwerken die actief zijn in Cool Zuid bij elkaar en vertellen onder meer over de lokale omgevingswet en het samenwerkingsverband met marktpartijen.
Beeld: Stadslab Hoogkwartier
Details
5x HOE aan de slag met klimaatadaptatie Het klimaat verandert. Steeds heftigere buien en langdurige droogte wisselen elkaar af. Maar we kunnen het
Details
5x HOE aan de slag met klimaatadaptatie
Het klimaat verandert. Steeds heftigere buien en langdurige droogte wisselen elkaar af. Maar we kunnen het aan. Want in Rotterdam maken wij de stad samen klaar voor dit extreme weer: een brede community van professionals van onder andere gemeente, waterschappen, woningbouwcorporaties en creatieven, stadmakers en bewoners. Wil je weten hoe deze stadsbrede beweging opereert? Wil je leren van onze ervaringen en werkwijze? Of heb je juist ervaring waarvan wij kunnen leren? In deze gezamenlijke sessie van Stipo en Rotterdams WeerWoord kijk je vanuit allerlei invalshoeken met de beweging mee. En leren we over en weer van elkaar. Ga mee in gesprek rond 5x hoe!
– HOE bouw je op de energie in de wijk door en werk je samen?
– HOE til je klimaatadaptatie uit de kokers en en bouw je aan een breed gefinancierd programma?
– HOE creëer je urgentie binnen je eigen organisatie?
– HOE werk je niet alleen klimaatadaptief, maar creëer je ook geweldige plekken in de stad?
– HOE bouw je een lokale community van professionals?
Details
Wat niet vanzelf gaat Een vitale en inclusieve mix van functies en programmering maakt de stad leefbaar, aantrekkelijk en veerkrachtig. Voor de ‘goede groei’ van
Details
Wat niet vanzelf gaat
Een vitale en inclusieve mix van functies en programmering maakt de stad leefbaar, aantrekkelijk en veerkrachtig. Voor de ‘goede groei’ van Rotterdam is blijvende ruimte voor initiatief, ondernemerschap en maatschappelijke programmering van grote betekenis. Dat gaat – met een toenemende druk op de ruimte – niet vanzelf. Stadmaken veronderstelt dat overheid, markt en initiatiefnemers elk op een geheel eigen wijze aan kunnen bijdragen. Deze sessie verkent die bijdrage en de samenwerking tussen partijen aan een open en toegankelijke stad.
Hoe slagen culturele initiatieven er in om zich duurzaam te ontwikkelen als onderdeel van een veranderende stad? Welke ontwikkeling maakt de praktijk van private partijen door in het vormgeven aan een inclusieve stadsontwikkeling? Hoe organiseert Stadsontwikkeling met partners goede condities gevarieerde woon- en werkmilieus voor de toekomst waarin ruimte is en blijft voor kleinschalig initiatief en ondernemerschap? Een open gesprek aan de hand van ervaringen van betrokken Rotterdamse stadmakers.
Met een inleiding op de centrale vraagstelling door Mattijs van Ruijven (Hoofd Stedenbouw, Stadsontwikkeling Rotterdam); en bijdragen door Petra Rutten en Chris de Jong over de praktijk van Verhalenhuis Belvédère als onderdeel van de ontwikkeling van Katendrecht; Hilde Blank en Michelle Corbeau over ‘AM I Included‘ en de betrokkenheid van AM in Cool-Zuid; en een toelichting van Steven Delva (DELVA landscape, architecture & urbanism) op het Ruimtelijk Raamwerk M4H. Sabine Lebesque (Gemeente Amsterdam) geeft een afsluitende bespiegeling over de opmerkelijke verschillen en overeenkomsten met haar Amsterdamse context.
Aansluitend een open gesprek met genodigden en het publiek. Met onder meer Harry-Jan Bus (Theater Walhalla, winnaar Van der Leeuwprijs 2010); Bas van den Berg (Keilewerf, genomineerde Van der Leeuwprijs 2019); Folkert van Hagen (KeileCollectief); Olof van de Wal (Skar); Bart van Veenendaal (Stebru) en Willem Sulsters (Directeur Gebiedskwaliteit en Vastgoed, Stadsontwikkeling Rotterdam).
Beeld: M4H, Vierhavenblok. Bron: gemeente Rotterdam)
Details
Rotterdam Loopt: de voetganger op een voetstuk Van 7 tot en met 10 oktober 2019 was Rotterdam gaststad van Walk21, het grootste
Details
Rotterdam Loopt: de voetganger op een voetstuk
Van 7 tot en met 10 oktober 2019 was Rotterdam gaststad van Walk21, het grootste internationale congres over ‘the walkable city’. Hoe zorgen we ervoor dat mensen in Rotterdam meer gaan lopen? Ruim 600 bezoekers uit 60 landen deelden hun kennis, ervaringen en tips. De stad gaat nu verder met de uitwerking van een integrale aanpak: Rotterdam Loopt.
Op het SMC deelt het projectteam Rotterdam Loopt de belangrijkste lessen uit het congres Walk21. Tijdens deze workshop geeft het team een toelichting over de aanpak en de stand van zaken, en dagen zij de deelnemer uit mee te denken over hoe de voetganger op een voetstuk te plaatsen in Rotterdam: wat zijn de belangrijkste thema’s, doelgroepen en plekken om te investeren in walkability?
Let op: deze workshop is volgeboekt
Beeld: Lieke Vermeulen
Details
Guest Urban Critic: Alexander D’Hooghe Closing lecture SMC19 On behalf of the Van der Leeuwkring, AIR proudly presents Alexander D’Hooghe as the 11th Guest Urban Critic. He will
Details
Guest Urban Critic: Alexander D’Hooghe
Closing lecture SMC19
On behalf of the Van der Leeuwkring, AIR proudly presents Alexander D’Hooghe as the 11th Guest Urban Critic. He will close this years’ SMC with a public lecture, advocating big urban transformation projects as collaborative city-making practices.
“We really can do big projects together, even in our current fragmented reality”.
D’Hooghe has extensive experience in working on complex urban projects, aligning the perspectives of citizens, government, private partners and other experts through design thinking and public discourse. His long term commitment as ‘intendant’ for the Antwerp ‘Over de Ring’ project inspired AIR and the Van der Leeuwkring to invite Alexander D’Hooghe and ask him to reflect, from his personal story and his professional expertise, on the good growth of Rotterdam as an open project for the city and its community.
“Spatial design is a very generous negotiator”.
About Alexander D’Hooghe
D’Hooghe is visiting professor at the renowned MIT in Boston and the University of Antwerp. He is founding partner of ORG Permanent Modernity, a professional firm and think tank for architecture and urbanism with offices in Brussels and New York. With Alexander D’Hooghe, AIR and the Van der Leeuwkring are inviting an architect and urbanist with a professional as well as an academic career and extensive experience in working on complex urban transformation projects such as the New York post hurricane Sandy ‘Rebuild by Design’ project, the Brussels Canal Zone transformation and the Amsterdam IJ-crossing. Since 2016, Alexander D’Hooghe and his team have been appointed by the Flemish government as “intendant” for covering the ring road of Antwerp and connecting it full circle. Through an extensive participatory design and dialogue process, D’Hooghe and his team managed to – after 21 years of dispute – align perspectives and organize a ground breaking ‘toekomstverbond’ between government and community. From 2018 the ‘Over de Ring’ project is moving forward from common ground, exploring the design for six connected area’s along the Antwerp ring, aimed at transforming it from a barrier to a basis for reimagining the future of urban life and the livability of the city.
Read the #SMC19 interview with Alexander by Saskia Naafs – on Vers Beton
Read the #SMC19 interview with Alexander by Elsbeth Grievink – on Architectenweb