10 november, 2019

2019vr08nov10:3012:45Tour: Gebouwen maken stad (VOL!)OCHTEND | 10:30 - 12:45 Vertrek voorzijde SchouwburgThema:BUURTEN & PLEKKENType activiteit:OP PAD

Details

Gebouwen maken stad

Als herbestemming de beste optie is, hoe betrek je de buurt erbij? Op drie locaties in Rotterdam-Noord komen deze vragen aan de orde. Een gids van Urban Guides neemt je mee langs het voormalige station Bergweg, het opgeknapte woonblok Spoorpunt en het nieuwe bedrijfsverzamelgebouw voor mode, de Wasserij.

Station Bergweg
Om het station verder te behoeden voor verloedering besloot JagerJanssen architecten in 2009 op eigen initiatief een plan te maken voor de herontwikkeling ervan. In 2015 werden zij, als betrokken architecten uit de Hofbogen, alsnog benaderd om het ontwerp voor de casco-renovatie van Station Bergweg te verzorgen.

Spoorpunt
Het markante gebouw Spoorpunt was in 1922 de trots van de wijk Bergpolder. Bijna een eeuw later stond het gebouw er vervallen en verlaten bij. Zonder ingrijpen zou een uniek stukje stad voorgoed verloren gaan. Projectontwikkelaar ERA Contour heeft – middels het principe ‘Eén Blok Stad’ – het pand weten te behouden.

De Wasserij
In de voormalige wasserij van het Bergwegziekenhuis, dat verscholen ligt op een binnenterrein achter Humanitas aan de Bergweg, ontwikkelt STIPO samen met SKAR, Stad2 en Vanschagen Architecten een modebroedplaats met belang voor de buurt en de stad.

Let op: deze tour is volgeboekt

 

 

 

X