10 november, 2019

2019vr08nov14:4516:15Goede groei: wat niet vanzelf gaatMIDDAG | 14:45 - 16:15 TR Schouwburg - Grote ZaalThema:GOEDE GROEIType activiteit:ZAALPROGRAMMA

Details

Wat niet vanzelf gaat


Een vitale en inclusieve mix van functies en programmering maakt de stad leefbaar, aantrekkelijk en veerkrachtig. Voor de ‘goede groei’ van Rotterdam is blijvende ruimte voor initiatief, ondernemerschap en maatschappelijke programmering van grote betekenis. Dat gaat – met een toenemende druk op de ruimte – niet vanzelf. Stadmaken veronderstelt dat overheid, markt en initiatiefnemers elk op een geheel eigen wijze aan kunnen bijdragen. Deze sessie verkent die bijdrage en de samenwerking tussen partijen aan een open en toegankelijke stad.

 

Hoe slagen culturele initiatieven er in om zich duurzaam te ontwikkelen als onderdeel van een veranderende stad? Welke ontwikkeling maakt de praktijk van private partijen door in het vormgeven aan een inclusieve stadsontwikkeling? Hoe organiseert Stadsontwikkeling met partners goede condities gevarieerde woon- en werkmilieus voor de toekomst waarin ruimte is en blijft voor kleinschalig initiatief en ondernemerschap? Een open gesprek aan de hand van ervaringen van betrokken Rotterdamse stadmakers.

 

Met een inleiding op de centrale vraagstelling door Mattijs van Ruijven (Hoofd Stedenbouw, Stadsontwikkeling Rotterdam); en bijdragen door Petra Rutten en Chris de Jong over de praktijk van Verhalenhuis Belvédère als onderdeel van de ontwikkeling van Katendrecht; Hilde Blank en Michelle Corbeau over ‘AM I Included‘ en de betrokkenheid van AM in Cool-Zuid; en een toelichting van Steven Delva (DELVA landscape, architecture & urbanism) op het Ruimtelijk Raamwerk M4H. Sabine Lebesque (Gemeente Amsterdam) geeft een afsluitende bespiegeling over de opmerkelijke verschillen en overeenkomsten met haar Amsterdamse context. 


Aansluitend een open gesprek met genodigden en het publiek. Met onder meer Harry-Jan Bus (Theater Walhalla, winnaar Van der Leeuwprijs 2010); Bas van den Berg (Keilewerf, genomineerde Van der Leeuwprijs 2019); Folkert van Hagen (KeileCollectief); Olof van de Wal (Skar); Bart van Veenendaal (Stebru) en Willem Sulsters (Directeur Gebiedskwaliteit en Vastgoed, Stadsontwikkeling Rotterdam).

Beeld: M4H, Vierhavenblok. Bron: gemeente Rotterdam)

 

X