10 november, 2018

2018vr09nov10:3012:45Tour: Middelland10:30 - 12:45 Type activiteit:OP PAD

Details

Benutten wat de stad te bieden heeft! Stadsmakerspraktijk in Mooi, Mooier, Middelland


Niels Hoogwerf nodigt je uit om de praktijk van het samen stadswijkmaken in Middelland te ervaren. Per fiets toont hij de vele gezichten van de wijk en laat hij zien op welke manier er de afgelopen jaren is gewerkt door Middellanders in vele soorten en maten.

De wijk is veelzijdig en kent een lange traditie. Dit betreft zowel de mensen die er wonen en ondernemen als de pleinen, het groen en de bebouwing. De stadsmakerspraktijk in Middelland koestert juist dat kapitaal en neemt onder de noemer Mooi, Mooier, Middelland (een titel van Derek Otte uit 2015) de kwaliteit van de wijk als vertrekpunt. Gecombineerd met een verregaande vorm van co-creatie heeft deze aanpak de bestaande werkvormen tussen wijk en gemeente uitgedaagd.

Tijdens de fietstocht maakt Niels je deelgenoot van de uitdagingen, verrassingen en mooie wendingen die deze stadsmakerspraktijk met zich meebrengt. De tour gaat langs het verbeterde Brancopark, het opgeknapte Johannes de Vouplein en het in opbouw zijnde Middellandplein, als ook de particuliere investeringen aan de panden op de Middellandstraat. Ook biedt de tour een inkijkje in de maatschappelijke agenda van de wijk. Het veelzijdig netwerk van bewonersinitiatieven verenigd in Huize Middelland is een serieus alternatief voor het welzijnswerk gebleken. Thuis in West en het Wijkpaleis illustreren dit. In het Wijkpaleis is voor alle deelnemers altijd wel iets aardigs te krijgen. Tot slot bezoeken we het gebied rond recreatiecentrum De Oostervant en het Henegouwerplein: hier zien we het recent opgeknapte Heldenhuis, twee Straatkijkers van Observatorium die aan een nieuw leven zijn begonnen als tribune en een Hollandse tuin met impluvium waar wordt geëxperimenteerd met wateropvang en -berging. Zodoende krijgen deelnemers een gevoel bij de toekomstagenda van deze inspirerende stadswijk.

Foto: Hester Blankestijn

X