10 november, 2017

2017vr10nov10:0012:15Tour Hoogkwartier10:00 - 12:15 Type activiteit:OP PAD

Details

Ga met Marco Stout mee naar de oostelijke binnenstad en ontdek de stadmakerspraktijk van dit wederopbouwgebied van nationaal cultuurhistorisch belang.

Na een korte metrorit neemt Marco je mee vanuit het Oostplein door het gebied. Hier begint de binnenstad van Rotterdam. Centraal in het gebied bezoekt de tour ‘Highstreet’ en Venour. Voorheen gesloten plinten, nu maken deze bedrijfspanden dankzij de betrokken ondernemers een levendig kruispunt in het hart van het Hoogkwartier. Daarna gaat de tour langs Galerie Garage Rotterdam. Beeldschone wederopbouwarchitectuur, kunst en ontmoetingsplek voor culturele uitwisseling, lezing en debat. Via park Achterklooster, waar ondernemers en bewoners samen een kwaliteitsimpuls aan wensen te geven, door naar het imposante Industriegebouw, ontworpen door architect H. Maaskant. Daarna via de karakteristieke expeditiehoven van het gebied, waar kansen liggen voor bijzondere woonkwaliteit, door naar de statushoudersopvang. De bewoners van het Hoogkwartier ontvingen deze nieuwe buren met open armen, maakte portretten en gaven vluchtelingen in een gezicht als welkome mede-burgers. Hoor het verhaal.

Tot slot naar het wereldwijd opererende architectenbureau MVRDV dat zich in 2016 in het gebied vestigde. En rond de tour af met een ‘sneak peak’ van de toekomst van het Hoogkwartier, waar het bureau samen met de stadmakers uit het Hoogkwartier aan werkt. Met metro Blaak op tijd weer terug in de TR Schouwburg voor het middagprogramma om te leren over het Places for People programma, Happy Streets en hoe verder te werken aan onder meer het Hoogkwartier.

Beeld:  Iris van den Broek

X