10 november, 2017
2017vr10nov10:0016:00Stadlab Maashaven10:00 - 16:00
Details
Hoe werken we samen aan een gastvrije en aantrekkelijke buitenruimte rond de Maassilo? De omgeving van het iconische complex heeft alle kansen om zich te ontwikkelen tot een bruisende plek
Details
Hoe werken we samen aan een gastvrije en aantrekkelijke buitenruimte rond de Maassilo? De omgeving van het iconische complex heeft alle kansen om zich te ontwikkelen tot een bruisende plek aan de Maashaven en een katalysator voor de verdere ontwikkeling van Zuid. Hoe kan de Maashaven de verbinding maken tussen de Kop en het Hart van Zuid? En kan deze plek van betekenis zijn voor de bewoners van omliggende buurten en wijken? Denk mee met het stadlab Maassilo en ga rond de maquette van de haven in gesprek over de bouwstenen voor de toekomst van ‘rondje Maashaven’ en de buitenruimte rond de Maassilo, met onder meer landschapsarchitect Wolbert van Dijk en Teun de Booij (DitisZuid).
Programma
Gedurende het Stadmakerscongres in de ontvangsthal van de Schouwburg.
Achtergrond: stadlab Maassilo
De Maassilo heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een bruisende plek, beroemd in Rotterdam en ver daarbuiten. Een ‘hotspot’ voor creatief ondernemerschap, strategisch gelegen tussen de ‘Kop’ en het ‘Hart’ van Zuid. Maar wellicht nog relatief onbekend en zelfs onbemind in de directe omgeving. De ambitie van stadlab Maassilo is om ook de buitenruimte te laten bruisen. Een inspirerende, gastvrije en betekenisvolle plek te zijn voor de stad én voor de omliggende buurten. En daarvoor is ook alle aanleiding. De afdeling landschap van de gemeente Rotterdam constateert dat parken en pleinen in de gehele stad maximaal gebruikt worden. En de komende jaren groeit de stad nog stevig door. Er is daarom behoefte aan meer ruimte voor mensen om te recreëren, te verblijven, om elkaar te ontmoeten. Om gezond te bewegen of gewoon even op adem te komen. De stad kijkt daarvoor naar de rivieroevers en stadshavens voor het realiseren van hoogwaardig landschap. De realisatie van een ‘Getijdenpark’ aan de oostelijke kade van de Maashaven is onderdeel van deze zoektocht. Daarnaast heeft het succes van de brug tussen de Wilhelminapier en Katendrecht aangetoond, zoals de Erasmusbrug daarvoor, dat fysieke verbindingen essentieel zijn voor de ontwikkeling van de stad. Een permanent pontje of op termijn zelfs een heuse stadsbrug tussen Katendrecht en Charlois zijn dan ook boeiende perspectieven. Voor partijen in de omgeving van de Maassilo ligt er dan een kans om bij te dragen aan deze ontwikkelingen. Op een manier dat deze ook van betekenis is voor zowel bezoekers als voor de bewoners en ondernemers uit de omliggende buurten. RAAF nam daarom het initiatief tot een stadlab. Met als ambitie om bestaande initiatieven te verbinden én bouwstenen te verzamelen voor de fysieke transformatie op korte en langere termijn van de buitenruimte rond de oostelijke Maashaven. De exploitant van de Maassilo, bedrijven rond de haven, ontwerpers, diverse initiatiefnemers en betrokken ambtenaren denken samen na over de korte en de lange termijn kansen voor dit iconische gebouw en zijn omgeving.
Foto: Willem de Kam