10 november, 2017

2017vr10nov14:0014:50Slimme mobiliteit en de openbare ruimte14:00 - 14:50 TR Schouwbrug - Kleine Zaal

Details

Met een aantal inspirerende presentaties en inhoudelijke debatten onder leiding van Erna van Holland (directeur COB-WEB advies voor stedelijke vernieuwing en lector Gebiedsontwikkeling MUAD) verkent het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie de rol van ontwerp in de ruimtelijke ontwikkeling van de stad. Op welke manier kunnen ontwerpers bijdragen aan het verkennen en aanpakken van grote maatschappelijke opgaven? Welke onderzoeksmethodieken gebruiken zij, hoe worden stakeholders betrokken en hoe geven zij het proces vorm? Welke rol kunnen ontwerpers spelen in het verkennen van ruimtelijke en maatschappelijke scenario’s en beleidsopties?

In deze sessie van ‘Ontwerpen aan de stad’ staat ‘Slimme mobiliteit en de openbare ruimte’ centraal.

Programma

  • De Zelfrijdende Stad, Driving Lab Rotterdam/Den Haag: De zelfrijdende auto gaat de stedelijke samenleving drastisch veranderen. Het onderzoek ‘De Zelfrijdende Stad’ gaat in op de manier waarop, en hoe daarmee om te gaan. Wat is het, wie gaat er gebruik van maken, en wat is het effect op het stedelijk weefsel en de openbare ruimte, bedrijven, openbaar vervoer, en op ons, de mensen? Door Bart Stoffels (Except integrated sustainability)
  • Vrijstraat: Samen met de gemeente en de bewoners van Den Haag onderzoekt ontwerpbureau De Natuurlijke Stad de potentie van autodelen in de stad en voor de parkeerruimtes die met elke ingeleverde vergunning vrij komen. De pilot ‘Vrijstraat’ is een straat waar de gemeente de bewoners de vrijheid geeft zelf alternatieven (plek voor gedeelde mobiliteit, groenvoorziening, speelgelegenheid) voor de openbare ruimte te bedenken. Deze alternatieven zijn de input voor een herontwerp van de leefruimte in de straat. Door Walter DresscherDoor Walter Dresscher (De Natuurlijke Stad)
  • Referent: Peter Volken Smidt (Ontwerper openbare ruimte- Gemeente Rotterdam)
  • Debat: Slimmer en efficiënter organiseren van mobiliteit en goede ruimtelijke integratie kan bijdragen aan de leefbaarheid in de stad en biedt kansen voor meer duurzame verstedelijking. Iedereen heeft hier ideeën over, maar hoe zet je een volgende stap? Hoe agendeer je een opgave? Hoe betrek je stakeholders? Hoe kan deze opgave het beste worden vormgegeven? En wat is de rol van ontwerper daarbij?

Beeld: Except integrated sustainability

X