10 november, 2017

2017vr10nov10:0011:00City for Sale: Meet up 010 - VPRO Tegenlicht10:00 - 11:00 TR Schouwbrug - Tuinkamer

Details

Binnen het thema ‘City for Sale’ onderzocht het Architectuur Filmfestival Rotterdam (AFFR) de gevolgen van internationale kapitaalstromen op de samenstelling van de stad en zijn inwoners; gebouwen als investeringsobjecten; architectuur als toeristische trekpleister; en de stad als verdienmodel.

Tijdens deze lokale meet up van VPRO Tegenlicht, naar aanleiding van de uitzending ‘City For Sale’, zijn curator Jord den Hollander, directeur/eigenaar bij Stichting Kito EventsGuido de Groot en directeur Joep Mol van het AFFR te gast, zij gaan in gesprek met moderator Hajo Doorn en het publiek.

Achtergrond: City for Sale
Het Amsterdamse centrum wordt voor de meeste mensen te duur. Het creëert een waterbed-effect voor omliggende wijken. In de Indische Buurt is dat goed zichtbaar, waar bijvoorbeeld de Javastraat zeven jaar geleden nog verpauperd was en belwinkels en criminele praktijken het straatbeeld bepaalden, is deze nu hip & happening. En op een paar groentewinkels na bijna helemaal ‘gegentrificeerd’.

Bewoners, winkeliers, vastgoedontwikkelaars en stedenbouwkundigen analyseren wat de druk op de stad in de praktijk betekent. De gemiddelde vierkante meterprijs schiet omhoog, net zoals de huren. Tegelijkertijd is de wachtlijst voor sociale huurwoningen enorm. Zo krijgen we steden waaruit middenklasse gezinnen verdrongen worden en waar expats, toeristen en studenten de dienst uitmaken. Is de stad over tien jaar nog wel aantrekkelijk en leefbaar of is het een soort decor geworden en hooguit een verdienmachine voor vastgoedontwikkelaars? Is het tij nog te keren en kan de ziel van de stad behouden worden?

 


De organisatie van de lokale meet up van VPRO Tegenlicht is in handen van ConComCow en Theater Rotterdam, samen met het Architectuur Filmfestival Rotterdam dat dit jaar de stad als commodity centraal stelde.

                          

X