10 november, 2017

2017vr10nov10:0017:00Meet the artist: fotografe Annette Kisling10:00 - 17:00

Details

Speciale openstelling voor bezoekers van het Stadmakerscongres op 10 november tussen 10:00 uur en 17.00 uur. De kunstenaar is aanwezig vanaf 15.00 uur.

In 2002 en 2003 verbleef fotografe Annette Kisling als artist-in-residence een jaar in Rotterdam. Zij stuitte op een rijkgeschakeerde en levendige stad. De fotografe was met name gefascineerd door het heterogene, zowel contrastrijke als terughoudende karakter van de architectuur. Er ontstaan meerdere fotoreeksen die verschillende gebieden binnen Rotterdam portretteren.

Jaren later keert Annette Kisling terug in Rotterdam. De stad is in de tussentijd sterk veranderd. De diversiteit is gebleven maar er is exclusiviteit aan toegevoegd. Rotterdam koestert z’n heterogene structuur maar tegelijkertijd bepalen concurrentie, verdichting en opwaardering het stadsbeeld. Anno 2017 treft Annette Kisling een stad aan die voor een groot deel door economisering gekenmerkt wordt.

Om de veranderde stedelijke situatie fotografisch te interpreteren en vast te houden bezoekt Annette Kisling opnieuw de gebieden die in haar eerdere fotoreeksen het motief vormden. Daarnaast schuwt zij het niet om enige van de bouwwerken die Rotterdam duidelijk een ander imago verschaffen zoals bijvoorbeeld De Rotterdam en de Markthal tot onderwerp te nemen.

Tijdens drie werkperiodes van een week in April, Mei en Augustus 2017 is een omvangrijke serie werken ontstaan, met een open begin en eind, die de complexe gelaagdheid van de stad vanuit het perspectief van de fotografe weerspiegelt.

De fotografe Annette Kisling woont in Berlijn en Leipzig. Na haar opleiding aan de Kunstacademien in Kassel, Offenbach en Hamburg verbleef ze langere tijd in Zürich, Rotterdam, Paris, Marfa (Texa), Venedig en Bangalore (India). In fotoreeksen beschrijft ze haar ervaringen met de architectuur die haar omgeeft. Haar focus ligt daarbij onder andere op de modernistische architectuur van de 20de eeuw. Sinds 2009 is Annette Kisling professor voor fotografie aan de Hochschule für Grafik und Buchkunst Leipzig.

Beeld: Annette Kisling

X