10 november, 2017

2017vr10nov10:0000:15Hart van Zuid: geen gebiedsontwikkeling zonder verhaalMax. 20 personen 10:00 - 00:15 Type activiteit:OP PAD

Details

Op een van de drukste plekken van de stad (per week 35.000 ov-reizigers, 57.000 Rotterdam Ahoy bezoekers en 192.000 bezoekers winkelcentrum Zuidplein) is een grootscheepse gebiedsontwikkeling aan de gang. Een nieuw zwembad, busstation, kunstenpand, congrescentrum, hotel; hier ontstaat een nieuw Hart van Zuid. Maar voorbij de vastgoedoperatie moet dat hart ook gaan kloppen. In dit stadslab laten we in anderhalf uur zien hoe markante verhalen – als drager van emoties, verlangens en dromen – als inspiratie en anker kunnen dienen voor een grotere gebiedsontwikkeling. Dat het op Zuid niet aan verhalen ontbreekt, maar vooralsnog wel aan een podium en verbinding met de toekomst.

Het is grote gebiedsontwikkelingen niet vreemd vooral gestuurd te worden op afspraken gemaakt in aanbestedingscontracten. Op projectmatige wijze wordt in de dagelijkse praktijk gemanaged op tijd, scope en middelen met als resultaat dat er in de dagelijkse realiteit van gebiedsontwikkeling weinig ruimte is voor de zachte kant van het stadsmaken; emotie, omgevingspsychologie, cultuur.

Terwijl cultuur en initiatieven vanuit lokale communities juist sterke ingrediënten zijn bij gebiedsontwikkeling, propageren meerdere stadmakers (Charles Landry Simon Franke, Jeroen Niemans, Jan Rotmans), to name a few. Waarom? Omdat in ons dagelijks leven, emoties onze primaire drijfveren vormen. Ze geven vorm en inhoud aan onze reacties en onze visie op de toekomst. Kom kijken en ervaren hoe deze verhalen emoties oproepen die de hartslag van het gebied kan versterken.

Programma

10:00    Met metro naar Zuidplein

10:25    Tour door het Hart van Zuid in aanbouw

10:45    Ontvangst bij Theater Zuidplein

11:00    Sneak previews van een aantal verhalen van Zuid

11:20    Interactieve discussie over de verbinding tussen cultuur en gebiedsontwikkeling

12:00    Terug naar Noord

 

X