10 november, 2017
2017vr10nov10:0011:00G1000: dialoog en pacificatie van onderop10:00 - 11:00
Details
Hoe creëer je ruimte door middel van de dialoog? Wat zijn instrumenten voor een niet vrijblijvend stadsgesprek: het organiseren van pacificatie van onderop? Liesbeth Levy - directeur van LOKAAL,
Details
Hoe creëer je ruimte door middel van de dialoog? Wat zijn instrumenten voor een niet vrijblijvend stadsgesprek: het organiseren van pacificatie van onderop? Liesbeth Levy – directeur van LOKAAL, centrum voor democratie – verzorgt een workshop waarin deze vraagstukken centraal staan. Leer binnen één uur over de basistechniek en de resultaten van een effectief dialoog over grote stedelijke vraagstukken.
Achtergrond: G1000
Stadsgesprekken, burgertoppen en ‘G1000den’ … de deliberatieve democratie komt op. Burgers kunnen op steeds meer plaatsen op gelijkwaardig niveau meepraten over beslissingen van het bestuur. Maar wat als het over onderwerpen gaat waar verschillende waarden in het geding zijn, zoals recent de naamsverandering van het Rotterdamse Kunstencentrum Witte de With? In zo’n geval is er meer nodig om tot constructieve oplossingen te komen. Dat vraagt zowel van burgers onderling als van burgers en bestuurders om efficiënte en effectieve vormen van dialoog en publiek gesprek.
LOKAAL, centrum voor democratie, heeft met deze opgave in het achterhoofd het initiatief genomen een G1000 te organiseren. Op 1 juli 2017 gingen duizend Rotterdammers met elkaar in gesprek over de vraag: Hoe bewaren we de vrede in de stad? De inzet van deze G1000 was niet om te praten over geveltuinen of hondenpoep, maar om een willekeurige gelote groep van duizend Rotterdammers te laten praten over fundamentele vragen over samen leven in een stad met ruim honderdzeventig nationaliteiten.
De aanslag op het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo en de spanningen in de Gazastrook zorgden voor emoties in Rotterdam. Doel van de G1000 was pacificatie van onderop; dat burgers met elkaar het gesprek aangaan en de skills ontwikkelen om de vrede in de stad te bewaren. Hoe gevoelige zaken bespreekbaar te maken en schurende vragen serieus te nemen op een manier die mensen niet elkaar zou drijven, maar ruimte tussen mensen mogelijk maakt, was de uitdaging die voorlag.
Gekozen is daarbij voor een combinatie van de socratische dialoog – waarin het elkaar bevragen centraal staat – en een speciale door de TU Delft ontwikkelde tool (MOOD) om complexe maatschappelijke vraagstukken bespreekbaar te maken op zo’n manier dat mensen niet vertellen wat hun belangen zijn, maar wordt ingegaan op onderliggende waarden die door mensen gedeeld worden. De door burgers geformuleerde oplossingen worden zo voorzien van een waardenkompas. Dit zorgt ervoor dat de uitkomsten van een G1000 niet vrijblijvend zijn.
Beeld: Lokaal