10 november, 2017

2017vr10nov11:1500:15De Middellandman11:15 - 00:15

Details

In september 2015 begon Nico Haasbroek dagelijks door zijn buurt te wandelen en erover te bloggen. Hij gaf zichzelf 100 dagen de tijd om als nauwkeurig observator (maar ook positieve bemoeial) zijn eigen Middelland, gelegen in Rotterdam-West, beter te leren kennen en gelijktijdig een interessant buurtexperiment op de voet te volgen. Dat experiment voltrekt zich onder de naam ‘Mooi Mooier Middelland’ en is een zogenaamde ‘co-creatie’ tussen bewoners en gemeente. Daar wilde Haasbroek het zijne van weten, dus ging hij op pad: de Middellandman was geboren. Haasbroek is na vele journalistieke omzwervingen terug bij de basis, zijn eigen buurt, met aftands analoog opnameapparaatje in de hand. Het project ‘de Middellandman’ groeide uit tot iets groters, inclusief buurttalkshows, een tv-serie, en een cursus over de vraag hoe je een buurt kan veranderen en verbeteren, gegeven aan de Rotterdamse Volksuniversiteit.

Uit de vele verhalen ontstond een boek waaruit vele wijken in Nederland inspiratie kunnen putten, en een must voor stadmakers, wijkambtenaren en actieve bewoners die bezig zijn met leefbaarheid en transitie in stedelijke gebieden. De Middellandman gaat erover in gesprek op het Stadmakerscongres.


Achtergrond: Nico Haasbroek
Nico Haasbroek gaf als journalist leiding aan het NOS-journaal en RTV Rijnmond. Op vele manieren heeft hij zich met het leven in de stad bezig gehouden. Sprekende voorbeelden daarvan zijn de VPRO radio-serie over de Haagse Schilderswijk (1971), zijn activiteiten met café club Math op een moeilijke plek in Rotterdam West (2003) en de redactie van het boek Handel Dapper over succesvol buurtverzet in Deventer (2015). Op het Stadmakerscongres van 2016 was Haasbroek een van de centrale gasten tijdens het gesprek over Mooi Mooier Middelland. Centraal stond het experimentele ‘model Middelland’ waarbij via co-creatie en participatie gewerkt wordt aan een buurtbegroting, -visie en –uitvoeringsplan.

X