10 november, 2017

2017vr10nov13:0014:30REWRITING THE INSTITUTION13:00 - 14:30 TR Schouwburg - Grote Zaal

Details

Hoe ziet het leven in een inclusieve stad eruit? Kunnen de harde en zachte infrastructuren van Rotterdam ingericht worden om de ambities, talenten en dromen van haar bewoners beter te benutten? Is dit een utopisch idee of zijn er manieren waarop we de stad kunnen hacken? Concrete Blossom gelooft in dat laatste. Op uitnodiging van AIR onderzoekt Concrete Blossom hoe creatieve ondernemers en jonge vernieuwers als stadmakers vanuit de grassroots de stad kunnen transformeren. Samen met partner Metro54 programmeert Concrete Blossom een serie kritische evenementen en online content waarbij deze onderwerpen centraal staan.

In de middag programmeert Concrete Blossom drie lezing- en debatprogramma’s in de grote zaal van de Schouwburg. Hierin gaan zij in op de vraag hoe een inclusief Rotterdam eruitziet en welke stappen zij, vanuit de creatieve sector, zelf kunnen nemen om verandering tot stand te brengen.

Rewriting the institution
In dit cluster gaan wij in op het herdefiniëren van instituten – onderwijs, kunst en cultuur, en de arbeidsmarkt – in relatie tot de fysieke omgeving. Welke rol kunnen instituten spelen bij de zoektocht naar een inclusieve samenleving?

Publieke ruimtes zoals scholen, ziekenhuizen en musea zijn bij uitstek plekken waar in- en uitsluitingsmechanismen gereproduceerd worden. We gaan in gesprek met vier (young) professionals die elk vernieuwers zijn in hun respectievelijke domeinen. Hoe gaan zij om met de wetmatigheden binnen de institutionele werelden waarin zij zich bevinden? Welke weerstand komen ze tegen in het bevragen van het instituut? Het panelgesprek wordt voorafgegaan door korte presentaties van de sprekers.

Dit programma wordt gehost door mensenrechtenadvocaat Nawal Mustafa.

Introductie: Door schrijver Hélène Christelle.
• Presentatie: Halil Karaaslan legt aan de hand van praktijkvoorbeelden uit hoe hij als docent maatschappijleer het onderwijs inclusiever maakt.
• Presentatie: Schrijver en activist Simone Zeefuik vertelt wat de kansen en uitdagingen zijn in het dekoloniseren van musea. Door het bespreekbaar maken van onderliggende machtsstructuren wordt duidelijk hoezeer racisme verweven is in de huidige maatschappij en kunnen we onze culturele erfenis op kritische wijze aan de kaak stellen.
• Presentatie: Advocaat Ali Nasir legt uit hoe zijn praktijk bijdraagt aan een veilige leer- en werkomgeving voor biculturele young professionals.

X