10 november, 2017

2017vr10nov10:0012:15DECOLONISING PUBLIC SPACEMax. 15 personen10:00 - 12:15 Type activiteit:OP PAD

Details

Hoe ziet het leven in een inclusieve stad eruit? Kunnen de harde en zachte infrastructuren van Rotterdam ingericht worden om de ambities, talenten en dromen van haar bewoners beter te benutten? Is dit een utopisch idee of zijn er manieren waarop we de stad kunnen hacken? Concrete Blossom gelooft in dat laatste. Op uitnodiging van AIR onderzoekt Concrete Blossom hoe creatieve ondernemers en jonge vernieuwers als stadmakers vanuit de grassroots de stad kunnen transformeren. Samen met partner Metro54 programmeert Concrete Blossom een serie kritische evenementen en online content waarbij deze onderwerpen centraal staan.

In de ochtend van het Stadmakerscongres organiseert Conrete Blossoms vier tours, waaronder:

Decolonising public space: Historisch Delfshaven v.s. modern Rotterdam
Wereldwijd staat Rotterdam bekend als moderne stad. Het narratief van het bombardement en de wederopbouw, afgemaakt met moderne iconen als Rotterdam Centraal Station en de Markthal, is dominant in de citybranding van de stad. Is dit het enige verhaal van Rotterdam? Zeker niet! Maar waar vind je andere narratieven over de stad?

Het vertrekpunt van deze tour door Historisch Delfshaven is de behoefte van bewoners aan verbondenheid met de woonomgeving. Herkenbare specifieke cultuurhistorische elementen in de openbare ruimte van de stad dragen bij aan collectief bewustzijn: “Hier wonen wij!” De meeste Rotterdammers zijn trots op hun stad en de iconen, maar tegelijkertijd is er angst voor vervlakking, anonimisering en vervreemding. Wat doet dat met het gevoel van thuishoren? Wat moet er in onze stad op het gebied van erfgoed veranderen voor een betere balans tussen moderniteit én een inclusieve historische beleving?

Dit programmaonderdeel is in samenwerking met Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst.

X