10 november, 2017

2017vr10nov14:1515:00Compact Rotterdam: vijftigduizend woningen in de bestaande stad14:15 - 15:00 TR Schouwbrug - Erker

Details

Waar liggen de Rotterdamse woningbouwlocaties van de toekomst? Op het Stadmakerscongres van 2016 presenteerde de gemeente het concept Toekomstverkenning Woningbouw. Een studie naar ruimte voor vijftigduizend nieuwe woningen in Rotterdam tot 2040. De gemeente deed de oproep aan stadmakers om deze verkenning verder te brengen en op zoek te gaan naar nieuwe woonmilieus die een ruimtelijk-economische kwaliteitsimpuls voor de stad betekenen. Aan de hand van twee inleidingen een gesprek over deze opgave:

– Inleiding: Summerschool Kralingse Zoom
Ector Hoogstad Architecten en Studio Hartzema gingen in een ‘Summerschool’ samen met hun studenten deze uitdaging aan en onderzochten de verdichtingsmogelijkheden van de A16 zone. Infrastructuur, extensief gebruikte sport en recreatiegebieden, onderwijs- en bedrijventerreinen én de gemeentegrens met het relatief dun bebouwde Capelle karakteriseren dit gebied. Daarnaast lonkt de nieuwe oeververbinding met Zuid en Feyenoord City. Welke zichtbare en onzichtbare grenzen bepalen deze verdichtingsopgave?

– Inleiding: Project Rotterdam
Jeroen Zuidgeest (MVRDV) en Jean Paul Hitipeuw (Urban Codes) studeerde met studenten van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst op de Kaart van de Stad. Naast de woonopgave was ook het opschalen van de bestaande leefomgevings en de productiviteit, duurzaamheid en resilience van de stad hiervoor belangrijke context. Waarden die nauw samenhangen met de contouren van de nieuwe Rotterdamse Omgevingsvisie.

Een gesprek over het ruimtelijk samenspel tussen verschillende stedelijke functies, de afweging tussen belangrijke waarden voor een compact Rotterdam. En een impliciet pleidooi voor ontwerp en verbeeldingskracht in het stadmaken.

Inleidingen door: Joost Ector (Ector Hoogstad Architecten), Henk Hartzema (Studio Hartzema), Jeroen Zuidgeest (MVRDV), Jean Paul Hitipeuw (Urban Codes).

Referenten: wethouder Robert Simons (Leefbaar, Stedelijke ontwikkeling en integratie) en Hilde Blank (AM Concepts).

Foto: Nicoline Rodenburg

X