10 november, 2018

2018vr09nov10:3012:00Werksessie veerkrachtige woonwijken10:30 - 12:00

Details

Werksessie veerkrachtige woonwijken

Locatie: Kleine Zaal

 

Hoe zorg je dat groei van de stad voor iedere stedeling van toegevoegde waarde kan zijn? In de werkplaats veerkrachtige buurten gaan onderwijsinstellingen op zoek naar vitale verbindingen tussen ruimtelijke en maatschappelijke stadsontwikkeling. Hoe zorg je dat stedelijke groei voor alle stedelingen van toegevoegde waarde is als groeiende ongelijkheid op de loer ligt? 

Aan de hand van sociaal-ruimtelijke thema’s worden twee (gebieds-)ontwikkelingen met elkaar vergeleken. Ten eerste, in het kader van de grootschalige ruimtelijke ontwikkeling van Feyenoord City, verkennen we de kansen voor de omliggende wijken, zoals Hillesluis en Vreewijk. Daarnaast ligt de focus op Bospolder-Tussendijken (BoTu), waar een ambitieuze sociale-economische transitie de motor vormt; de sociale index van BoTu moet in 10 jaar tijd op het stedelijk gemiddelde van Rotterdam gebracht worden.

Veldacademie richt in de Kleine Zaal van TR Schouwburg een actieve werkplaats in waar aan de hand van discussie en debat nieuwe inzichten geproduceerd worden. Opgedane inzichten worden direct gedocumenteerd door middel van tekenwerk, modelbouw, fotografie en film.

Kennisdeling tussen onderwijs en praktijk
Vanuit het hoger- en academisch onderwijs houden diverse studio’s zich bezig met (ontwerpend) onderzoek naar de ontwikkelmogelijkheden van deze en andere gebieden. Op het SMC worden kennis en inzichten gedeeld met de praktijk van de stedelijke ontwikkeling. Woningcorporaties, belangenorganisaties, gemeente en ontwikkelaars zijn uitgenodigd om in gesprek te komen. Vanuit de overtuiging dat kennisdeling tussen de diverse onderwijsstudio’s, en tussen praktijk en onderwijs tot wederzijdse verbetering en versterking van inzichten voert.

Moderator: Liesbeth Levy (LOKAAL)

Beeld: Veldacademie

X