10 november, 2018

2018vr09nov10:3012:45Tour: Brugwachtershuisjes10:30 - 12:45 Type activiteit:OP PAD

Details

Overbruggen – herbestemming van leegstaand erfgoed

 

De tour gaat langs vijf brugwachtershuisjes tussen de Meent en de Willemsbrug. We vertellen over de historie, over nieuwe vormen van gebruik en laten de ondergrondse techniek zien in een basculekelder. Wat is vandaag het belang van de brugwachtershuisjes? Moeten ze behouden blijven, of juist niet? Wat zijn de kansen die (tijdelijke) programmering ervan in Rotterdam kunnen bieden? Ter plekke brainstormen we over nieuwe gebruiksmogelijkheden en schetsen aan het netwerk van leegstaande huisjes in Rotterdam.

Brugwachtershuisjes verliezen steeds meer hun oorspronkelijke functie. De brugwachter heeft zijn vroegere verblijf ingeruild voor computerschermen in een bediencentrale, waar hij soms wel tien bruggen tegelijk bedient. De brugwachtershuisjes, meestal gemeentelijke monumenten, soms zelfs rijksmonumenten, staan vaak op de overgang van het centrumgebied en woonwijken. Door hun ligging en uitstraling vormen veel brugwachtershuisjes een ankerpunt in de omgeving, dat vraagt om een nieuwe invulling.

Stichting Brugwachtershuisjes stimuleert nieuw gebruik van leegstaande huisjes tot inspirerende plekken in de openbare en publieke ruimte. Dat doen ze door inspirerende voorbeelden van herbestemming in Nederland te bundelen en te delen, eigenaren en gebruikers met elkaar in contact te brengen en kennis en ervaring uit te wisselen en met een activiteitenprogramma. Waar het kan biedt de stichting ondersteuning bij het vinden en realiseren van nieuwe gebruiksmogelijkheden, door kansrijke concepten uit te werken en voorbeeldcontracten voor gebruik op te stellen.

http://brugwachtershuisjes.nl

Foto: Lex de Lang

X